Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Τα απλά και κατανοητά


Επιστρέψαμε και μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία. Αρχικά για τις δυο τελευταίες και πιο σημαντικές μεταγραφές του καλοκαιριού και εν συνεχεία για το πρώτο φιλικό της νέας σεζόν.

Μπορεί όλες αυτές τις ημέρες ο προπονητής να επικεντρώθηκε στον τομέα της φυσικής κατάστασης, από χθες όμως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς άρχισε να εφαρμόζει στο χόρτο τις πρώτες σκέψεις του αναφορικά με το βασικό σχήμα πάνω στο οποίο θα στηριχτεί στο νέο πρωτάθλημα. Ο Γιούρκας και ο Λεονάρντο θα έρθουν λίαν συντόμως άρα με εξαίρεση τη θέση του δεξιού μπακ και σε αυτή του κεντρικού χαφ έχουμε μια πρώτη εικόνα. Ο Σάχα όπως ήταν αναμενόμενο θα είναι βασικός, το αμυντικό δίδυμο των Κυργιάκου- Μαϊστόροβιτς πήρε τις θέσεις του ενώ αμυντικά χαφ ήταν ο Καφές με τον Μάκο. Μπροστά τους ήταν η τριάδα των Ιορντάκε, Σκόκο, Τζιμπούρ. Ο Ρουμάνος στα αριστερά, ο «τρομοκράτης» δεξιά και ο Σκόκο πίσω από τον Μπλάνκο που είναι ο μοναδικός προωθημένος. Το χθεσινό 4-2-3-1 είναι ένα πρώτο σημάδι για να καταλάβουμε τι σκοπεύει να κάνει φέτος ο προπονητής.
Το γεγονός ότι ο Νάτσο Σκόκο μετά από μια χρονιά προσαρμογής στην οποία χρειάστηκε να περάσουν κάποιες αγωνιστικές για να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του, αρχίζει να παίζει στη φυσική του θέση είναι το πλέον σημαντικό.
Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή από τον οποίο η ΑΕΚ περιμένει πολύ περισσότερα. Οι προσδοκίες είναι πιο υψηλές φέτος από τον Αργεντινό και αυτό οφείλεται κυρίως στον ίδιο που κατάφερε με το εντυπωσιακό του φινάλε να κερδίσει τους πάντες και να επιβεβαιώσει όσους δεν βιάστηκαν να βγάλουν συμπέρασμα από τις πρώτες αγωνιστικές.

Στο νέο πρωτάθλημα η ομάδα θα είναι σε πρώτο πλάνο. Έχει φανεί από τα λεγόμενα των περισσοτέρων πως το βάρος έχει πέσει στην ομαδική προσπάθεια. Αυτό βλέπετε είναι και το σήμα κατατεθέν των συλλόγων που προπονεί ο Μπάγεβιτς. Ωστόσο, πέρα από το πολύ θετικό στοιχείο της συνολικής προσπάθειας, ο πρωταθλητισμός θέλει ηγέτες και ευτυχώς ακόμη και σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή η ομάδα έχει στις τάξεις της ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το να αξιοποιηθεί λοιπόν στο έπακρο ο Σκόκο είναι το κλειδί για να δούμε μια πολύ καλύτερη επιθετικά ΑΕΚ στο νέο πρωτάθλημα.
Από το πολύ τρέξιμο οι ρυθμοί πέφτουν και η μπάλα επιστρέφει στο Ζέεφελντ. Για όσους παραξενεύτηκαν από το πολύ σκληρό πρόγραμμα των πρώτων ημερών πρέπει να τους θυμίσω μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Η ΑΕΚ πέρυσι εκτός από όλα τα άλλα, είχε και πρόβλημα φυσικής κατάστασης. Μπορεί να πέρασε σε δεύτερη μοίρα με βάση τη γενικότερη κάκιστη εικόνα, όμως η ομάδα πάρα πολλές φορές έμενε και από δυνάμεις. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να κερδίσει στο ξεκίνημα αυτής της προετοιμασίας το χαμένο έδαφος. Οι αγωνιστικές πληγές που φανερώθηκαν στα μέσα της περασμένη χρονιάς άνοιξαν με τη χειρότερη προετοιμασία που έγινε πέρυσι τέτοιες ημέρες από τον Δώνη.
Ο προπονητής της ΑΕΚ σε αντίθεση με τα πειράματα που προηγήθηκαν πάει στα σίγουρα. Ζητάει το απλό και όχι το περίπλοκο και αυτό έχει φανεί από την πρώτη ημέρα που μαζεύτηκαν οι παίκτες στους Θρακομακεδόνες. Με βάση τα όσα είδαμε πέρυσι που κάποιες στιγμές δεν είχε καταλάβει κανείς τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Δώνης είναι και αυτό μια πρόοδος για την ΑΕΚ που τουλάχιστον πορεύεται με ένα πλάνο και ξεκινάει και πάλι από την αρχή με τα βασικά. Τώρα τα υπόλοιπα θα φανούν στο γήπεδο…
Στα μεταγραφικά θέματα οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι και με αυτούς θα πορευτούμε μέχρι το τέλος. Τα σενάρια για τον Μπέκριτς δεν επιβεβαιώθηκαν από την ΑΕΚ καθώς ούτε και πρόθεση να εξεταστεί η περίπτωση του Βόσνιου άσου. Βέβαια στο Διαδίκτυο φιλοξενήθηκαν και δηλώσεις του ίδιου του παίκτη ο οποίος θα ήθελε αλλά δεν έχει κάτι επίσημο στα χέρια του.
Η σημερινή ημέρα θα είναι αφιερωμένη στον Λεονάρντο. Η πρόταση που έχουμε αναλύσει εδώ και πολλές ημέρες θα γίνει στον Λεβαδειακό και θα αφορά ποσό 700.000 ευρώ και έναν παίκτη ελεύθερο. Χθες αργά το βράδυ υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία στην ΑΕΚ ότι αυτή η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος και ότι ο εκλεκτός του Μπάγεβιτς θα ντυθεί τελικά στα Κιτρινόμαυρα. Για τον Γιούρκα θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας όταν και όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία…

1 σχόλιο: