Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΤΕΡΜΑ Η ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΕΙΑ


Αν μετά και από αυτό που έγινε και που αποκαλύπτεται σιγά σιγά και βασανιστικά, δεν βάλουμε μυαλό τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για την αγαπημένη μας ομάδα. Το κουτί της Πανδώρας μόλις άνοιξε, τι θα βγει και τι θα δείξει κανείς δεν μπορεί να είναι ακόμη σίγουρος.

Το μέγεθος της κακοδιαχείρισης φανερώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτά τα χρόνια που την ευθύνη των αποφάσεων είχε ο Ντέμης έγιναν όργια σπατάλης. Το ποσό των 130.000 ευρώ που κοστολογήθηκε το τραγουδάκι που αντικατέστησε τον ύμνο της ομάδας, τα 4 εκατομμύρια που μπήκε μέσα η Empire είναι αποκαλύψεις που προκαλούν ανατριχίλα για το τι ακριβώς έγινε στην ΠΑΕ.
Πιθανόν σε λίγες ημέρες να έχουμε και άλλα ακόμη πιο σοκαριστικά στοιχεία για τα πεπραγμένα της διοίκησης Νικολαΐδη. Η χθεσινή ραδιοφωνική παρέμβαση του νομικού εκπροσώπου του κ. Κοζώνη φανέρωσε επακριβώς και τις σκέψεις του επίδοξου αγοραστή της ΑΕΚ για τα όσα έρχονται στην δημοσιότητα τα τελευταία 24αώρα. «Αν εμφανιστεί ατασθαλία σοβαρή, που θα αγγίζει τα όρια ποινικού αδικήματος, εμείς όλα αυτά θα τα οδηγήσουμε στον εισαγγελέα.» Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Τόσο προς τους μετόχους, όσο και προς τον πρόεδρο της ΠΑΕ που προχθές ήταν συγκεκριμένος στην αναφορά του για το ύψος των χρεών που έχουν δημιουργηθεί.

Ελπίζω λοιπόν, όλα να πάνε καλά. Να υπογραφεί το προσύμφωνο και εκεί θα αρχίσουν τα δύσκολα. Όταν πιάσουν δουλειά οι ορκωτοί λογιστές θα φανεί με αποδείξεις αν η μαύρη τρύπα είναι τελικά όσο ακριβώς μεταφέρθηκε στις πρώτες συζητήσεις ανάμεσα σε Θανόπουλο, Νοτιά, Δημαράκη και την πλευρά Κοζώνη. Είναι λογικό να είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί, όπως φυσιολογικό είναι να ανησυχούμε, ακούγοντας για θέματα όπως αυτό της εταιρείας, η οποία διαχειριζόταν τη φανέλα και τα υπόλοιπα προϊόντα της ομάδας. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέσα από το αποτέλεσμα του ελέγχου θα μάθουμε και τα πλήρη στοιχεία των οικονομικών δεδομένων της παρελθούσας διοίκησης.

Είπε κάτι πολύ σωστό ο Θανόπουλος προχθές και δεν πρέπει να περάσει στο ντούκου. Η ατάκα του πως στην ΑΕΚ φεύγουν τα αφεντικά και όχι οι υπάλληλοι. Ασύλληπτο για οποιαδήποτε εταιρεία, αλλά και ενδεικτικό του χάους που επικρατεί σ’ αυτή την εταιρεία. Και κάτι άλλο που δεν το είπε ο Θανόπουλος, αλλά είναι πολύ σημαντικό. Έχει χαθεί η μπάλα και ο έλεγχος. Τι σημαίνει παραιτούμαι για κάποιον που είναι αφεντικό, με άλλα λόγια μέτοχος; Είναι σαν να έχω ένα μαγαζί, να το χρεώσω και να πω μετά από λίγα χρόνια στον υπάλληλο που έχω προσλάβει ότι παραιτούμαι. Που πας ρε άνθρωπε, από πού παραιτείσαι, από τα χρέη που εσύ ο ίδιος δημιούργησες; Απίστευτο και άκρως ενδεικτικό της κατάστασης που δημιούργησαν στην εταιρεία οι αμέτοχοι.

Όσο κι αν όλοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, θέλουν να απαλλαγούν από το «μαγαζί» τους, είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες που δημιούργησαν. Τα χρέη δεν είναι μια ιστορία που συνοδεύει την ΑΕΚ, αλλά είναι αποτέλεσμα των δικών τους κινήσεων, των δικών τους αποφάσεων και των δικών τους επιλογών. Γι’ αυτό λοιπόν, ας σταματήσουν έστω τώρα που είναι μια ανάσα από την οριστική αποχώρησή τους να μας κοροϊδεύουν.

Αλήθεια, ο Ντέμης πως αισθάνεται που πολλές από τις επιλογές του, για να φορέσουν την φανέλα της ΑΕΚ παραμένουν στα αζήτητα; Αν και ποδοσφαιράνθρωπος, προχώρησε σε μεταγραφές που όχι μόνο δεν βγήκαν, αλλά και που στη συνέχεια οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές που απέκτησε δεν μπόρεσαν ούτε ομάδα να βρουν και έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργοι. Πριν λίγες ημέρες μάθαμε ότι ο Μάχο κατάφερε να βρει ομάδα μετά από 6 μήνες. Υπέγραψε σε μια μικρή ομάδα της Αυστρίας, καθώς δεν έβρισκε με τίποτα ομάδα. Χθες μάθαμε ότι άλλος ένας τερματοφύλακας που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ, ο Μορέτο, δοκιμάζεται στη Βίσλα Κρακοβίας, καθώς τους τελευταίους 6 μήνες οι προσπάθειές του να βρει ποδοσφαιρική στέγη δεν είχαν επιτυχία.


Και φυσικά να μην πούμε για τον Ασκάρατε που ήρθε στην θέση του Μόρα. Άλλη μια τραγική επιλογή αντικατάστασης Έλληνα και άκρως ανερχόμενου ταλέντου με έναν απίθανο Ισπανό που έπαιξε μόλις ένα ματς, στον αγώνα Κυπέλλου με αντίπαλο τον Φωστήρα στο γήπεδο της Ριζούπολης, και από τότε ήταν σταθερά στην κερκίδα. Τώρα βέβαια ο Μόρας είναι στο Καμπιονάτο και αποτελεί ένα από τα πιο hot ονόματα για τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και ο παίκτης που επέλεξαν οι Ντέμης – Φερέρ στα αζήτητα. Έγιναν εγκλήματα στην ΑΕΚ αυτά τα χρόνια, τα οποία έχει πληρώσει και θα συνεχίσει να πληρώνει ο λαός της ΑΕΚ.

Καταλαβαίνω απόλυτα ακόμη και όσους στεναχωριόνται, γιατί το ίνδαλμά τους γκρεμίστηκε με τον χειρότερο τρόπο. Τους συμπονάω και τους νοιώθω, τους προτρέπω όμως άμεσα να καταλάβουν το εξής απλό. Γίναμε ΑΕΚ για την ΑΕΚ και για κανέναν ηγέτη, παίκτη, προπονητή ή πρόεδρο. Τους παρακαλώ, έστω και τώρα, να αντιληφθούν ότι όλοι, μα όλοι είναι περαστικοί από την ομάδα. Έρχονται, δίνουν και παίρνουν και φεύγουν. Μόνο η ΑΕΚ μένει, τίποτα άλλο…

Μεσσίας, ηγέτης και ό,τι άλλο θέλουν είναι η ίδια η ΑΕΚ και ο κόσμος της. Ας σταματήσουν να ψάχνουν για ηγέτες εκεί που δεν υπάρχουν. Δεν οδηγεί πουθενά αυτή η διαδικασία. Τα παραδείγματα είναι πολλά και πιο πρόσφατο αυτό με τον Ντέμη, που έχασε την μπάλα από την τυφλή εμπιστοσύνη που του είχε η συντριπτική πλειοψηφία των Ενωσιτών.

Όσοι συνεχίζουν να είναι προσωπολάτρες κάνουν μεγάλη ζημιά στην ΑΕΚ, γιατί δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους, στηρίζουν εν λευκώ τα «εγκλήματα» του… ηγέτη που πιστεύουν και στο τέλος καταδικάζουν την ίδια την ομάδα. Τέλος η προσωπολατρία, ΑΕΚ πάνω απ’ όλα και απ΄ όλους. Η ιστορία θα καταγράψει το πόσο μεγάλη ήταν η ευκαιρία, που έχασε ο Νικολαΐδης και πόσο κακό έκανε με τις αποφάσεις του στην ΑΕΚ. Φυσικά χαμένος βγήκε και ο ίδιος από την ασυλία που του παρείχαν μέχρι το τέλος της παραμονής του στον προεδρικό θώκο, όλοι όσοι έκλειναν τα μάτια και έλεγαν πάντα «Ναι, έχει δίκιο».

Όσον αφορά τον ποδοσφαιριστή Ντέμη, ένας καλός φίλος άρχισε να σκαλίζει παλιές ιστορίες και επειδή θέλησε να μιλήσει με στοιχεία μου έστειλε ένα αφιέρωμα του Βασίλη Σαμπράκου για ένα από τα μεγάλα μεταγραφικά ντέρμπι που αφορούσε τον Θεμιστοκλή (όπως τον αναφέρει εκείνος χαρακτηριστικά) Νικολαΐδη.

«Ντέμης Νικολαΐδης: Από τον Δεκέμβριο του '96, όταν η ΑΕΚ απέτυχε να αγοράσει τον σέντερ φορ του Απόλλωνα, είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στον Τύπο μια φιλολογία που έφερε τον Ολυμπιακό έτοιμο να προχωρήσει στην απόκτηση του διεθνούς επιθετικού. Η διοίκηση του Ολυμπιακού είχε συμφωνήσει με τον πρόεδρο του Απόλλωνα κ. Κώστα Αλαμάνο την ίδια στιγμή που η ΑΕΚ είχε συνάψει συμφωνία με τον Νικολαΐδη. Μετά από σίριαλ που κράτησε περίπου τρεις μήνες, τον Ιούλιο του '96 ο Ντέμης προχώρησε στη δήλωση: «Ή θα πάω στην ΑΕΚ ή θα μείνω στον Απόλλωνα». Η πρόταση της ΑΕΚ στον ποδοσφαιριστή ήταν πιο συμφέρουσα για τον ίδιο από αυτήν του Ολυμπιακού, αφού θα έπαιρνε τα ίδια χρήματα σε λιγότερα χρόνια (τρία αντί πέντε). Μέτρησε βεβαίως πάρα πολύ το γεγονός ότι ο Νικολαΐδης ήταν από μικρό παιδί οπαδός της ΑΕΚ. Στο τέλος του Ιουλίου η ΑΕΚ ανακοίνωσε τη μεταγραφή του».

Από αυτό το άρθρο αποδεικνύεται ότι και η ατάκα «ο Ντέμαρος πέταξε τα λεφτά στη μούρη του Κόκκαλη», είναι ένας μύθος, γιατί πολύ απλά στην ΑΕΚ θα έπαιρνε μέσα σε τρία χρόνια όσα θα έπαιρνε στον ΟΣΦΠ σε πέντε. Μετά φυσικά αύξησαν και οι δυο ομάδες την προσφορά τους, αλλά ο χρονικός ορίζοντας του συμβολαίου ήταν αυτός που συνέφερε τον Ντέμη να κάνει μετά την ΑΕΚ το ευρωπαϊκό άλμα. Άρα, σαν κάθε ποδοσφαιριστής που κοιτάει το συμφέρον του, ο Ντέμης διάλεξε αυτό που τον συμφέρει καλύτερα. Κάπου εδώ τελειώνει και το παραμύθι για τα ανιδιοτελή κίνητρα…

3 σχόλια: